Schrik je nog van deze krantenkoppen? Het is de realiteit. Ik weet niet wat er zich hier afspeelt, maar ik zie de daders en hun ouders ook als slachtoffers. Zie onderstaande niet als een oordeel over de situaties, maar als een ‘nadenker’ voor jezelf.

Kinderen van 4 tot 10 jaar zitten volgens psychologe Michelle van Dusseldorp in een denkbeeldige container. Op https://jijbenttov.nl/de-container/ kun je hier meer over lezen.

Maar dan… je kind wordt tien. Laat je ze dan ineens los en kun je er op vertrouwen dat ze het redden zonder jouw begeleiding? Nee, nee en nee. Jij krijgt een andere rol. Meer een rol als begeleider en coach. Je zit op je handen, maar je bent er om het kind op te vangen wanneer het nodig is. Zorg dat je er dan ook bent. Niet sturend, maar opvangend. Hoe tof zou het zijn als je kind, los van wat hij of zij ook is tegengekomen, het wel bij jou durft neer te leggen en je om advies vraagt.

Uit een onderzoek onder 10 000 jongeren is gebleken dat 3 op de 10 jongeren zich eenzaam voelt. De gevolgen zijn negativiteit en depressiviteit.

Eenzaam is als een hongergevoel. Deze honger wordt gestild door contact te maken. Het maken van de juiste vrienden hangt samen met of jij zelf weet wie je bent, waar jij goed in bent en wat jij wil. Je waait dan niet meer met alle winden mee.

Moet je dan je kind weer gaan bombarderen met alleen maar regels en verboden? Juist niet. Je kind blijft ruimte nodig houden om uit te vinden wie hij of zij diep van binnen is. Dit kun jij niet bepalen en sturen.

Leer je kind een moreel kompas te krijgen. Met het moreel kompas krijgt het kind het gevoel van wat wel kan binnen de samenleving en wat niet. Denk aan straatroven, denk aan messen dragen op straat of überhaupt kopen, denk aan gebruik van verslavende middelen, denk aan grove taal tegen medemensen, denk aan….

Helemaal regelloos is er nog niet bij. Tieners en pubers zijn nog niet in staat om te functioneren als volwassenen. Daarvoor is het brein gewoon weg nog niet rijp. Regels over op tijd thuiskomen, schermtijd, klusjes in huis, leerplicht en bijvoorbeeld omgangsregels horen er wel bij. Wanneer je op de weg rijdt moet je je ook aan regels houden, maar je mag zelf de route bepalen.

Tips:

– Zorg dat je ECHT verbonden blijft met je kind.

– Zorg dat je je kind echt ziet, waardeert, complimenteert. Vaders! Doe dit bij je meisjes, anders doet de eerste de beste jongen dit. Ze hebben dit nodig.

– Zorg dat je het gesprek open houdt, kijk uit met jouw regels en wetten en stel juist vaak de vraag: wat vind jij daarvan?

– Kijk belangstellend mee met social media.

– Stel aan het gebruik van social media grenzen. Dit kun je al doen vanaf een jonge leeftijd en leer ze hier mee om te gaan.

– Doe leuke dingen samen, het hoeft niets te kosten.

– Accepteer hulp, het is fijn als anderen in je omgeving ook aandacht geven aan jouw kind.

– Ruim je eigen emotionele ‘rommel’ op. Je kind moet hier niet over struikelen. Loop jezelf vast, zit je niet goed in je vel? Zoek hulp. Een huis moet op een stevig fundament worden gebouwd.

Heb jij geen ingang meer en zoek je hulp? Kijk op www.jijbenttov.nl

Trouwens, ik heb niet gezegd dat het makkelijk is. Zet hem op!

Categorieën: Blogposts