De container

Gepubliceerd door Wilma Draijer op

Ouders van nu, hoe gaan jullie om met regels en vrijheden voor je kinderen? Het kan zijn dat jij misschien wel heel streng bent opgevoed en dat je je kind daarom juist nu veel vrijheid geeft. Of misschien is het bij jou juist andersom.

Ik neem je mee in de container visie die ik gehoord heb van psychologe Michelle van Dusseldorp.

Voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 is het belangrijk dat er een container is. Je kunt het je voorstellen dat het kind in een (let wel op!) ‘denkbeeldige’ container zit. Deze container helpt hen om eigenheid te ontwikkelen, er is in een container genoeg ruimte om zelf te bepalen welke bewegingen je maakt. Maar het geeft ook duidelijkheid in de vorm van duidelijke wetten, regels en normen. Het botsen tegen de wand van de container is hetzelfde als het komen bij een grenzen.

Nee, regels geven en een keer botsen is niet zielig! Zielig is het dat een kind altijd krijgt wat het wil. Zielig is dat de ene keer het kind wel iets voor elkaar krijgt en de andere keer niet zonder enige uitleg. Stel we zetten jou in een zeer ruime, onoverzichtelijke omgeving zonder mobiel, navigatie of een duidelijke opdracht…

Een kind heeft richting nodig, een kind heeft een opdracht nodig, een kind heeft navigatiebegeleiding nodig. Maar het kind heeft ook de ruimte van een container nodig om te ontdekken wie hij of zij is en wat zijn of haar talenten zijn. Deze ruimte is van het kind.

Ik zeg: opvoeden is een grote uitdaging!

Mocht jij of juist je kind hulp nodig hebben bij deze mooie grote uitdaging dan help ik je graag.

Categorieën: Blog