De onderkant van de ijsberg

Gepubliceerd door Wilma Draijer op

Misschien heb je er al wel eens een in het echt gezien. Een ijsberg. Imposant, bijzonder en het lijkt heel sterk. Maar alles is gebaat bij de onderkant van de ijsberg. Wanneer de onderkant te dun is of scheurt zal van de bovenkant weinig overblijven.

Waarom dit biologielesje? Met kinderen (en volwassenen) is het ook het zelfde. Wanneer er aan de onderkant van de ijsberg, onder de waterspiegel wat niemand ziet, iets zit zal het ook niet goed gaan aan de bovenkant. Wanneer het hoofd van een kind vol zit met zorgen, stress en onzekerheden zal het zich mogelijk minder goed of zelfs niet kunnen concentreren. De scholen zijn begonnen. De leerkrachten zijn weer volop bezig te werken aan de bovenkant van de ijsberg en af en toe duiken ze er onder. Het zou mooi zijn dat alle doelen die een leerkracht met een kind hoopt te halen ook haalbaar zijn doordat de informatie in het hoofd kan blijven plakken.

Ouders, verzorgers en iedereen die met kinderen te maken heeft; blijf zorg besteden aan die onderkant! En misschien ook juist wel aan je eigen ijsberg.

Denk je, leuk verhaal maar dat gaat me niet lukken? Nou, ik help je graag. Gek genoeg werken vreemde ogen, oren en handen net even anders dan van degene die altijd in de buurt is. Tja, ik breng mijn auto ook 1 keer per jaar voor een apk naar de garage.

Categorie├źn: Blog