Jouw zorgenboom

Gepubliceerd door Wilma Draijer op

Laat jij je zorgen, misschien wel werkgerelateerde zorgen je gezinsleven beïnvloeden? Je hebt een keuze, hoe diep je ook zit. Leer van dit verhaal en zoek naar je eigen zorgenboom (of activiteit of persoon op wie je je zorgen kan afgeven).

De timmerman die ik had gehuurd om me te helpen met de renovatie van mijn oude boerderij had net een zware eerste dag achter de rug. Een lekke band deed gaf hem oponthoud, zijn elektrische zaag was er mee gestopt en nu weigerde zijn oude pick-up te starten.

Terwijl ik hem naar huis reed zat hij daar enkel naast me, verzonken in stilte. Toen we bij zijn huis aankwamen, nodigde hij me uit om even naar binnen te komen om zijn gezin te ontmoeten.Toen we naar de voordeur liepen, pauzeerde hij kort bij een kleine boom en raakte de uiteinden van de takken met zijn beide handen even aan. Daarna ging hij de deur binnen en onderging hij een verbazende transformatie. Zijn gerimpelde verweerde gezicht verzachtte en de harde lijnen in zijn kaak verdwenen onder een warme glimlach. Hij knuffelde zijn twee kleine kinderen en gaf zijn vrouw een kus en stelden hen aan me voor. Daarna liep hij ontspannen met me mee terug naar de auto.

Wij kwamen weer langs de boom en mijn nieuwsgierigheid maakte dat ik hem toch even wilde vragen over wat ik hem had zien doen voordat hij het huis binnenging. Ik vroeg hem over het aanraken van de boom en de verandering in zijn gezicht. Hij zei: “oh, dat is mijn zorgenboom. Ik weet dat het niet te voorkomen is, dat er problemen ontstaan op het werk maar  één ding is zeker, de problemen horen niet mee naar binnen te gaan, thuis bij mijn vrouw en kinderen.

Dus hang ik de problemen en zorgen aan de boom elke keer voordat ik thuis kom. En in de ochtend pluk ik ze er weer af.’ Hij pauzeerde even. “Het grappige is,” glimlachte hij “wanneer ik ze ’s ochtend weer meeneem dan zijn het er een stuk minder en zijn ze minder ernstig als ik dacht toen ik ze daar gisteravond weg hing.”

Categorieën: Blog