Lang leve de vakantie!

Gepubliceerd door Wilma Draijer op

Klinkt leuk, maar is het wel zo. Zijn alle dagen met je kinderen even gezellig en tov? De vaste structuur is er uit, jullie komen tot rust, de verveling slaat soms toe en de regels worden misschien wel eens vergeten. Dit kun je positief benaderen, maar je kan er ook irritaties door krijgen. En dan?

Nou, dat is heel normaal. Dat gebeurt bij iedereen. Natuurlijk zetten we deze verhalen niet op Facebook. Deden we dat maar eens.

Het is de uitdaging op uiteindelijk weer positief te worden of misschien zelfs wel te blijven. Stap eens figuurlijk gezien in de schoenen van je kind. Dit is geen reden om wangedrag te accepteren, maar misschien kun je het dan positief ombuigen.
En als het knettert? Zie dat maar als het botsen tegen een wand van de container.
Kinderen van 4 tot 10 jaar zitten nog in een figuurlijke container. Boven de 10 krijgen ze grotere grenzen en knettert het misschien nog wel meer. Geheel normaal. Ze hebben in de container voldoende ruimte om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Maar er zijn voor hun eigen bestwil grenzen. Uit liefde voor hun kinderen geven de ouders deze grenzen aan. En nee, dat komt in eerste instantie niet altijd over als liefde.
Kortom, lieve ouders houd de moed erin.
En super fijn voor je als dit verhaal voor deze keer niet op jou slaat.

Tot slot nog wat leuke praktische tips:

  • Geef iedereen een eigen dag waarin hij of zij het eten mag kiezen en een activiteit of spel (dit hoeft geen geld te kosten).
  • Doe eens een rondje complimenten geven. Noteer de complimenten op bijvoorbeeld een papieren bloem en geef deze een zichtbare plek in de slaapkamer.
  • Speel mee, ook al kost dit je moeite.
  • Haal dozen bij de supermarkt en zet deze met stickers, enz in de tuin. Pak nu zelf een boek en kijk eens toe.
  • Verzamel kleden, wasknijpers, touw en doe dit in een grote kist. Laat ze de meest fantastische hut bouwen en vier het met een ijsje in de tent.
  • Hoe meer materialen, hoe creatiever. Aan het einde van de dag kan het ook nog wel opgeruimd worden. Sluit je ogen er eens voor.
  • Wees goed voor jezelf. Een kind heeft veel aan een uitgeruste, gelukkige ouder.

Categorie├źn: